Wanneer kan ik beginnen schilderen in mijn nieuwbouwappartement?

Wil je op het moment dat je de sleutel van je nieuwbouwappartement krijgt meteen aan de slag met verfpotten? Dan willen we je toch even waarschuwen. Het is namelijk geen goed idee om in een kakelvers nieuwbouwappartement meteen te gaan schilderen. Wanneer je je woning dan wel van een kleurtje kan voorzien? Dat hangt af van verschillende omstandigheden.

Vocht en verf: geen goede match

Bij het bouwen van een nieuwbouwappartement komt behoorlijk wat bouwvocht kijken. Niet alleen van de werken zelf, maar ook van weersomstandigheden. Zo brengen pleister- en andere werken veel vocht met zich mee, maar is de kans ook groot dat de ruwbouw behoorlijk wat regen en wind te verduren heeft gekregen. Al dat vocht heeft tijd nodig om op te drogen. Veel tijd.

Geef je je muren en plafonds niet genoeg droogtijd, dan zal je verf niet goed hechten. Na een tijdje kan die verf dan gaan afbladderen of barsten, en dat is zonde van je tijd, werk en geld.

Geduld is een schone deugd

We begrijpen het: je handen jeuken om dat blanco canvas aan te pakken en er echt jouw plekje van te maken. Maar de beste manier om verffiasco’s te vermijden, is helaas nog steeds geduld.

Sommige bronnen zeggen dat een nieuwbouwwoning minstens alle seizoenen moet hebben meegemaakt om verfklaar te zijn, anderen zijn voorzichtig optimistisch en spreken over een minimale droogtijd van een half jaar voor het schilderen van een nieuwbouwappartement.

De waarheid is, dat er geen hapklaar antwoord is dat voor elk nieuwbouwappartement geldt. Alles hangt af van de hoeveelheid vocht in de muren, en de omstandigheden tijdens het droogproces. Heb je een erg droge, warme zomer, dan zijn je muren sneller droog. Zit je met een vochtige winter, dan wacht je best wat langer. Wat je in elke situatie alvast kan doen om het proces te optimaliseren, is voldoende ventileren.

Wil je zeker weten of je muren droog genoeg zijn om de verf aan te kunnen? Dan heb je een vochtmeter nodig. Schilders hebben die vaak bij, maar wil je zelf aan de slag, kan je er ook eentje kopen of huren. Met zo’n meter weet je precies of je muren droog genoeg zijn om met primer en verf aan de slag te gaan. Meet zeker ook in de hoeken, want die plekjes blijven vaak het langst vochtig.

Alternatieven voor ongeduldige zielen

Voor wie echt niet kan wachten met het schilderen van een nieuwbouwappartement, zijn er enkele alternatieven, die ervoor kunnen zorgen dat je geen jaar lang op saaie muren hoeft te kijken. Een bouwdroger bijvoorbeeld, kan het droogproces versnellen. Hou er daarbij wel rekening mee dat de oppervlakte zo sneller droogt, maar dat dieper in de muur nog veel vocht verscholen kan zitten dat later naar boven komt. Ook hier geldt nog steeds: beter te lang gewacht dan te vroeg begonnen met schilderen.

Wil je het risico nemen en toch al eerder voor kleur kiezen dan aangeraden? Gebruik dan niet voor traditionele acrylverf. Silicaatverf geeft een grotere kans op een mooi resultaat, omdat dit soort verf de muur niet afsluit. Het overblijvende vocht kan zo nog verder uitdrogen.

Wij nemen geen enkel risico

Als projectontwikkelaar nemen we het zekere voor het onzekere bij het schilderen van een nieuwbouwappartement. Zo controleren onze vakmannen altijd of de bezetting voldoende gedroogd is, voor ze beginnen met het schilderen van een modelappartement. Is dit niet het geval, dan doen ze beroep op die reeds vernoemde bouwdroger om het proces te versnellen. Alle andere appartementen worden, pas na de oplevering, door de koper geverfd.

Ben je benieuwd hoe zo’n aangekleed modelappartement eruitziet? Neem meteen contact op met een adviseur voor een blijvend projectbezoek.