Waarom een assistentiewoning géén woonzorgcentrum is

Er zit een wereld van verschil tussen erkende assistentiewoningen –‘serviceflats’- en een woonzorgcentrum –vaak ‘rusthuis’ genoemd-. Lees snel mee waarom actieve zestigers én beleggers in vastgoed volop voor een assistentiewoning kiezen…

Kwaliteit assistentiewoningen en WZC vergeleken

Op dit gebied verschillen beide woonvormen eigenlijk niet erg. Zowel een woonzorgcentrum (wzc) als een erkende assistentiewoning moet voldoen aan de strenge kwaliteits- en zorgeisen. Die werden opgesteld door de Vlaamse overheid. Sinds kort bestaan er trouwens enkel nog erkende assistentiewoningen. Dat juiven wij bij Brody toe. (Benieuwd waarom? Lees ons artikel ‘Zo beschermt het Woonzorgdecreet uw investering in assistentiewoningen’).

In een woonzorgcentrum is er natuurlijk meer personeel aanwezig om de nodige zorgen te kunnen verstrekken. Maar wist u dat ook een assistentiewoning een noodoproepsysteem heeft? En rolstoeltoegankelijk is? En dat er zorgdiensten mogelijk zijn wanneer nodig? De woonassistent ter plekke begeleidt u hier graag bij. Bovendien is er ook bij dergelijke assistentiewoningen een gezellige gemeenschappelijke ruimte voorzien, naast uw privé-appartement natuurlijk.

Toch zijn er een aantal interessante verschillen tussen een assistentiewoning en een woonzorgcentrum. Check ze hieronder:

Zelfstandige, actieve seniors in ruime assistentiewoning

Alhoewel men in een woonzorgcentrum een thuisvervangend milieu tracht te creëren, gaat het bij een assistentiewoning toch om een échte thuis. Het is een luxueus en ruim privé-appartement vaak met terras, in elk geval bij de assistentiewoningen gerealiseerd door Brody.

De bewoner van dergelijke ruime assistentiewoning behoort tot de nieuwe generatie senioren. Benieuwd wat hen zo anders maakt?

Zo’n senior ‘nieuwe stijl’ is een relatief jonge, actieve senior, wiens huis te groot is geworden nu de kinderen de deur uit zijn. Iemand die niet elk vrij moment aan onkruid wieden of gras maaien wil besteden, maar liever volop van het leven geniet. Een persoon die zelfstandig is, en toch graag alles bij de hand en in de buurt heeft. De beste assistentiewoningen liggen immers op een toplocatie.

Het zijn geen echte ‘oudjes’ dus, maar slimmerds. Ze kiezen namelijk voor een assistentiewoning als ideaal meegroei-appartement met allerlei comfortdiensten. Een prima belegging is het ook, dankzij het fiscale gunstregime voor erkende assistentiewoningen.

In dergelijke goed gelegen assistentiewoning kan men lang blijven wonen. Ook wanneer de zorgbehoefte zou toenemen. Hierdoor stelt men een verblijf in een WZC zo lang mogelijk uit.

Zo lang mogelijk thuis wonen dankzij assistentiewoning

Een woonzorgcentrum is er voor personen met een erg grote zorgbehoefte: die wzc-bewoners hebben bijna permanent zorg en hulp nodig en kunnen daarom niet meer thuis blijven. In een wzc is 24/24 verzorgend personeel ter beschikking. De bewoners zijn hoogbejaard (of om een andere reden in hoge mate zorgbehoevend). Pas wanneer andere zorgformules zoals mantel- en thuiszorg geen oplossing meer bieden, kijkt men in de richting van een woonzorgcentrum.

Door tijdig voor een assistentiewoning te kiezen, kan men een opname in een wzc echter voor lange tijd uitstellen (of misschien zelfs volledig vermijden). Iedereen wil toch zo lang mogelijk thuis wonen, niet?

In een erkende assistentiewoning kan men blijven wonen, ook al neemt de zorgbehoefte toe. Dankzij de noodknop voelt de bewoner van een assistentiewoning zich immers op elk moment van de dag en nacht veilig. Bij een val komt er zo een hulpverlener toegesneld. Is men op een bepaalde leeftijd minder mobiel, dan is de toegankelijkheid van het rolstoelvriendelijke appartement een zegen (ook de badkamer is volledig aangepast). Allerlei zorgdiensten zijn bovendien naar keuze van de bewoner ter beschikking. De woonassistent is hiervoor het handige aanspreekpunt: hij/zij geeft u de nodige informatie, waarna u zelf in alle vrijheid de meest geschikte dienstverlening kiest.

Dankzij een assistentiewoning kan u levenslang van uw persoonlijke thuis genieten.

Interesse in dergelijke interessante thuis of investering? Brody heeft jarenlange ervaring in het realiseren van erkende assistentiewoningen op zeer gunstige locaties, in samenwerking met organisaties zoals de CM en Assist. Onze vastgoedspecialisten helpen u graag met kennis van zaken verder.