Uw vastgoed in 2020: wat zijn de nieuwe verplichtingen?

Vastgoed in 2020: Dakisolatie, dubbele beglazing en rookmelders: die drie domeinen kennen een aantal nieuwe verplichtingen.

Het dak moet degelijk geïsoleerd zijn

Verhuurt u een huis of appartement, dan moet het dak voortaan voldoende geïsoleerd zijn. Sinds 1 januari 2015 geldt de Vlaamse dakisolatienorm die voor alle woningen in Vlaanderen de minimum dakisolatie bepaalt: een R-waarde van minstens 0,75 m²K/W (vierkante meter kelvin per watt) wat neerkomt op een isolatiedikte van 3 tot 4 centimeter. R geeft de warmteweerstand weer: hoe hoger de R, hoe beter het materiaal isoleert.

Wat riskeert u bij onvoldoende isolatie?

Is het dak van uw eigen woning niet goed geïsoleerd, dan loopt u weinig risico. Buiten misschien geldverspilling door te hoge energiekosten. Verhuurt u, dan liggen de zaken anders: zonder een minimum aan dakisolatie riskeren verhuurders strafpunten bij een controle.

Voldoet uw dak in 2020 niet aan de minimumnorm, dan krijgt u meteen 15 strafpunten, het hoogste aantal én genoeg om uw woning direct ongeschikt te laten verklaren.

Wanneer kan u controle krijgen?

Als uw huurder twijfelt aan de kwaliteit van de woning kan hij aan de gemeente een controle vragen en bij problemen een procedure tot ongeschiktverklaring op laten starten.

Wat zijn de eventuele sancties?

Uw huurwoning komt op de lijst van ongeschikte en onbewoonbare woningen. U moet dan zo snel mogelijk volgens de norm isoleren, anders treedt de Vlaamse Wooninspectie mogelijk strafrechtelijk op en riskeert u een boete en/of zelfs gevangenisstraf.

Hoe kan ik weten of mijn dak voldoende geïsoleerd is?

Facturen of bouwplannen kunnen een idee geven of u laat een energieprestatiecertificaat (EPC) opmaken. Dat geeft aan hoe energiezuinig uw woning is en gaat van label A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht).

Wat als ik in een huurappartement woon?

In een flatgebouw gelden de strafpunten voor ontbrekende dakisolatie voor alle appartementen, dus ook als die niet direct onder het dak liggen. Wordt een appartement net onder het dak ongeschikt verklaard, dan geldt dat ook voor alle andere appartementen in het gebouw.

Zijn er uitzonderingen?

Is uw woning voldoende energiezuinig , dan krijgt u bij onvoldoende dakisolatie geen strafpunten. Daarbij wordt gekeken naar de energiescore, vermeld in het EPC. Voor een appartement moet die lager liggen dan 400 kWh/m². Voor een gesloten bebouwing is dat 500 kWh/m², voor een halfopen bebouwing 550 kWh/m² en voor een open bebouwing 600 kWh/m².

Hier lees je nog meer.

  1. Dubbele beglazing wordt verplicht

Sinds 1 januari 2020 geldt in Vlaanderen de dubbelglasnorm: alle woningen in Vlaanderen – ook huurwoningen – moeten dubbele beglazing hebben. De verplichting geldt alleen voor de leefruimte, de keuken, de badkamer en de slaapkamers. Dus niet voor de hal en het toilet.

Ook hier loopt u vooral als verhuurder een risico. U riskeert strafpunten, maar voorlopig nog niet genoeg om de woning meteen ongeschikt te verklaren. Pas vanaf 1 januari 2023 krijgt u meteen het maximum van 15 strafpunten als meerdere ramen geen dubbele beglazing hebben.

  1. Ook rookmelders worden een must

In 2020 moet elke woning in Vlaanderen uitgerust zijn met minstens één rookmelder op elke verdieping. Tot nog toe gold dat alleen voor huurwoningen, sinds 1 januari 2020 voor alle Vlaamse woningen.

Wat als u geen rookmelder installeert? Als eigenaar-bewoner wordt u niet bestraft, de verplichting wil vooral sensibiliseren. Verhuurt u een woning zonder rookmelders, dan krijgt u geen conformiteitsattest. Het verhuren van een woning zonder rookmelders is wel strafbaar.

  1. Banken worden voorzichtiger met woonkredieten

De Nationale Bank wil dat banken wat voorzichtiger zijn bij hypothecaire leningen. Gaat u een woonkrediet aan voor uw gezinswoning, dan kunt u vanaf januari maximaal 90 procent van de aankoopwaarde lenen. U moet dus altijd een deel van de aankoopprijs (10%) én de kosten (bijvoorbeeld de registratierechten en notariskosten) zelf financieren.

In het verleden kon u tot 125 procent van de aankoopprijs lenen en dus ook voor de kosten. De Nationale Bank wil het voor jonge gezinnen echter niet onmogelijk te maken om vastgoed in 2020 te kopen. Er bestaan dan ook soepelere richtlijnen voor beginnende kopers.

Bij Brody zit u altijd goed!

Bespaar uzelf een hoop stress door te kiezen voor een nieuwbouwappartement. De projecten van Brody voldoen uiteraard aan alle normen. Meer nog: wij gaan steeds op zoek naar manieren om onze appartementen nóg zuiniger, veiliger en comfortabeler te maken. Daarbij kan u altijd bij ons terecht voor advies op maat. Aarzel niet om ons te contacteren. We helpen graag.