Op zoek naar een woning? Zo vermijd je frustraties …

De beslissing is gevallen: je gaat op huizen- of appartementenjacht! Maar je weet nu al dat dit niet altijd van een leien dakje loopt. Je kan je dus maar beter goed voorbereiden en jezelf op voorhand een aantal belangrijke vragen stellen. Zo sla je geen flaters en vermijd je frustraties. En kan je met de glimlach op zoek naar de woning van jouw dromen.

Alvast een algemene regel om mee te beginnen: bepaal eerst wat je écht belangrijk en een absolute must vindt. Stel je prioriteiten klaar en duidelijk en ga niet kijken naar woningen die daar helemaal niet aan voldoen.

Beslis eerst waar je precies wil wonen

Eerder in het centrum? Of net helemaal niet? Kijk ook zeker naar de bredere omgeving, zeg maar de regio. Is die OK voor je werk en je familie? Schat goed de afstanden in naar plaatsen waar je dikwijls naartoe moet en rijd het traject eventueel een paar keer in de spits. En ook: in bepaalde regio’s betaal je een pak meer dan elders.

Bepaal hoe groot je huis of appartement moet zijn

Dat hangt natuurlijk van jou en/of je gezin af. Woon je alleen of heb je een partner en drie kinderen? Komen er binnenkort misschien kinderen bij? Dat bepaalt natuurlijk het aantal slaapkamers. Werk je dikwijls thuis? Dan is een bureau handig. Wil je graag een huis met tuin of liever een appartement met terras? Die tuin moet je wel onderhouden natuurlijk. Wil je alles gelijkvloers of zeker een of twee verdiepingen? Door hier op voorhand goed over na te denken, vermijd je de frustratie van te dikwijls een woonst te moeten bekijken die helemaal niet biedt wat jij precies zoekt.

Stel je budget scherp

Ga eerst even praten met een aantal banken om te weten te komen wat je financieel aankan. Dat voorkomt alvast dat je op voorhand dagenlang het internet zit af te speuren om dan tot de ontdekking te komen dat net die woning die je leuk vindt geen haalbare kaart is. Een te zware financiële inspanning leveren is alvast geen goed idee. Je moet eens je in je droom woont ook nog wel even op vakantie kunnen of een nieuwe pc kunnen kopen voor je kroost. Hou dus vooral je hoofd erbij voor je een lening afsluit: het kan je leven jarenlang financieel nodeloos onder druk zetten en daar komen ongetwijfeld spanningen van.

Bepaal op voorhand of je wil renoveren of net helemaal niet

Wil je absoluut iets zorgeloos instapklaar of vind je verbouwen geen probleem of zelfs leuk? En wil je dan zelf je handen uit de mouwen steken of ga je een aannemer inschakelen? Je hebt ook zeker alle horrorverhalen over verbouwen gehoord en over de kosten die echt de pan uit kunnen swingen. Je voelt het al aan: renoveren is natuurlijk OK maar zorgt voor veel onzekerheid en eventuele frustraties.

Wees realistisch, niet te perfectionistisch

De perfécte woning vinden, precies zoals je die had gedroomd en helemaal binnen je budget, dat lijkt vaak utopisch. Ja, je mag de perfectie nastreven – dat doen wij bij Brody ook – maar blijf altijd realistisch wat je verwachtingen betreft, zeker met een eerder beperkt budget. En ook als je wil verbouwen of je woonst wat wil opfrissen. Wat trouwens dikwijls best later nog kan.

Twijfel niet té lang …

Te snel beslissen is dus niet slim, maar te lang treuzelen soms ook. Ga de woning die je aanspreekt minstens twee keer bezoeken, een keertje overdag en een keertje ’s avonds bijvoorbeeld. Echt overtuigd? Hap dan toe, want de grootste frustratie van allemaal is je droomhuis of droomappartement op de valreep aan je neus voorbij zien gaan!

Nog een laatste goede raad: negeer je buikgevoel niet!

Jij en je gezin moeten zich helemaal thuis en happy voelen waar jullie gaan wonen. En niet je ouders, familie of vrienden. Jullie gevoel en mening komt op de eerste plaats, niet wat anderen ervan denken. Zeker jonge(re) koppels hebben dikwijls de neiging om wat te veel naar hun ouders te luisteren.

Kom eens praten bij Brody

Brody bouwt hedendaagse, frisse, ruime en altijd goed gelegen nieuwbouwappartementen. Tussen onze projecten vind jij zeker iets wat prima voldoet aan jouw wensenlijst en budget. En we helpen je graag kiezen met advies op maat. Neem dus snel even contact met ons op en dan zien we verder. Tot gauw dan?