Mag mijn huisdier mee in mijn nieuw appartement?

Wil je erin slagen jouw nieuw appartement succesvol om te toveren tot jouw ‘thuis’, dan verhuist uiteraard alles wat je dierbaar is met je mee. Een vintage loveseat, een nep sanseveria, tal van memoralia gelinkt aan heuglijke gebeurtenissen… én uiteraard jouw trouwe viervoeter en/of vinnige goudvis. Maar wat als de verhuurder van jouw appartement niet dezelfde liefde voor je huisdier deelt?

Kan dat wel: een huisdierenverbod in jouw eigen appartement? Een frequente vraag van huurders is de mogelijkheid tot het houden van een huisdier in een huurwoning. Ook vandaag bevatten standaard-huurcontracten een clausule die bepaalt dat huurders geen dieren mogen houden, tenzij na schriftelijke toestemming van de verhuurder. Bovendien kan de verhuurder die toestemming te allen tijde weer intrekken.

Goed nieuws voor dierenliefhebbers

Recent zat Minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts, aan de tafel met de Verenigde Eigenaars, de organisatie die de belangen van verhuurders behartigt. Met als resultaat een akkoord dat zegt dat huisdieren enkel nog in uitzonderlijke gevallen geweerd kunnen worden uit een huurappartement. Met andere woorden: huisdieren zijn toegelaten, tenzij het reglement van het appartementsgebouw dit verbiedt of als de huurwoning ongeschikt is voor een bepaald dier. Kortom, voortaan geen hartverscheurende situaties meer waarin mensen afscheid moeten nemen van hun dieren.

Een huisdier in je assistentiewoning

En wat bij de aankoop van een assistentiewoning of een zogenoemde ‘serviceflat’? De nieuwe regelgeving met betrekking tot het houden van huisdieren geldt ook voor assistentiewoningen. Zo heeft een serviceflat vaak een terras zodat jouw kat of hond regelmatig een luchtje kan scheppen. In sommige assistentiewoningen kan je zelf over een privé tuintje beschikken.

Het houden van huisdieren is goed tegen de vereenzaming. Daarom moedigen we bij Brody het houden van huisdieren aan. Zolang het huisdier niet te groot is, niet gevaarlijk of storend voor je buren uiteraard.