Huishoudens worden kleiner, de woonoppervlakte ook?

Als het om wonen gaat, spelen een heleboel factoren een rol: demografische zoals vergrijzing, vergroening en migratie en economische zoals welvaartsniveau, rentestand, bouwkosten en woningprijzen. De combinatie daarvan bepaalt de woonoppervlakte, of we gaan bouwen of renoveren, of we al aan een tweede verblijf denken, …

Hoe wonen Vlamingen eigenlijk?

Maar liefst 12% van de totale oppervlakte van Vlaanderen zijn huizen en tuinen. In vergelijking met andere Europese landen heeft Vlaanderen veel inwoners, maar niet zo’n grote bevolkingsdichtheid. Verstedelijkt gebied is niet dicht bevolkt en landelijk gebied is niet dunbevolkt. In landelijk gebied zijn onze huizen 1,5 keer zo groot en onze tuinen 3 keer zo groot als in verstedelijkt gebied.

Ondanks de bevolkingsaangroei zal in 2050 bijna 50% van de bevolking ouder zijn dan 65. Een deel daarvan gaat uiteindelijk de te groot geworden gezinswoning inruilen voor een andere en kleinere woning. De komende jaren verwachten we ook een toename van 170.000 gezinnen, de meeste van een of twee personen. Daarmee groeit natuurlijk ook de vraag naar kleinere woningen.

In vergelijking met het Europese gemiddelde wonen er weinig Vlamingen in een appartement. Daardoor gebruiken we in verhouding veel ruimte voor wonen. En de meeste huizen zijn eigenlijk te groot in verhouding tot het aantal bewoners.

Wat verwachten we?

De komende tien jaar gaat het aantal huishoudens stijgen door bevolkingsaangroei, kleinere gezinnen en migratie. Daarnaast vergrijst de bevolking, dus zal de vraag naar specifieke woonvormen voor ouderen – zoals assistentiewoningen – zeker stijgen. In Vlaanderen worden kavels gemiddeld kleiner, neemt het aandeel appartementen toe en er wordt er meer dan ooit gerenoveerd. In tegenstelling tot andere Europese landen zijn bij ons veel woningen onderbezet.

Vlaming gaat kleiner bouwen en wonen

En dat ook omdat grote huizen bouwen duurder wordt. In 1990 was de woonoppervlakte gemiddeld nog 222 vierkante meter. Later in 2016 was dat nog maar 133 vierkante meter. In ruim 25 jaar tijd is onze woonoppervlakte dus bijna gehalveerd. De reden: bouwgrond wordt alsmaar duurder. Ook en vooral omdat er in Vlaanderen altijd maar minder bouwgronden beschikbaar zijn. Dus gaan we kleiner bouwen. Bij nieuwe appartementen is die trend nog opvallender. In 1990 was een nieuw appartement gemiddeld 123 vierkante meter groot, nu nog maar 66 vierkante meter. Wie bouwt, moet zich bovendien aan strenge regels houden voor isolatie en ventilatie. Ook dat maakt bouwen een stuk duurder en de woningen compacter. Wat op zich positief is voor het milieu natuurlijk.

Niet langer dromen van ruim wonen met een mooie tuin?

Omdat groot wonen zo duur is geworden, beseffen Vlamingen wel dat ze wat kleiner moeten denken. Een vrijstaande woning op een perceel van 10 are is verleden tijd, bouwgronden zijn gemiddeld 3 are groot. We bouwen en wonen dus kleiner, maar daarom niet voor altijd. Veel jonge Vlamingen kopen eerst een appartement en later een kleine woning. Maar komen er kinderen, dan kiezen ze toch voor meer ruimte en een tuin.

Al is de gemiddelde woonoppervlakte van een nieuw gebouw dus flink gekrompen de afgelopen 25 jaar, die trend kan zich niet blijven doorzetten. Je hebt nu eenmaal een minimale woonoppervlakte nodig om comfortabel te wonen. Zeker bij appartementen, die nu gemiddeld 66 vierkante meter groot zijn.

Compacter maar comfortabel wonen in de stad

Compacter wonen zit dus duidelijk in de lift. Door de betonstop van de Vlaamse regering wordt het toch alsmaar moeilijker om grote huizen neer te zetten op het platteland. Maar eigenlijk willen we dat ook niet langer, want we zijn de files behoorlijk moe. We kiezen meer en meer voor een kleinere maar comfortabele woning in de stad. Die steden worden ook altijd maar aantrekkelijker om in te wonen. En de woonoppervlakte is er sowieso kleiner.

Interesse in een appartement op jouw maat? We helpen je graag.

Ben jij, naast een slimme indeling, toch ook op zoek naar meer ruimte? Bij Brody bouwen we nieuwbouwappartementen en assistentiewoningen tot 119m2. Twijfel niet om ons te contacteren. Tot binnenkort!

Bronnen: milieuinfo.be, vrt.be, standaard.be