Hoe belangrijk is het energiepeil van je nieuwbouwwoning?

Op de huizenmarkt word je om de oren geslagen met cijfertjes. En dat is bij nieuwbouwwoningen niet anders. Die cijfers allemaal begrijpen, da’s een job op zich, maar we helpen je er graag bij. In deze blog zoomen we in op het energiepeil, ook wel E-peil genoemd. Een belangrijke factor bij nieuwbouwwoningen, want je kan er flink mee besparen. Hoe? Zo!  

Wat is het E-peil?

Het E-peil is de score die je vertelt hoe energiezuinig je woning is. Niet elke woning heeft een E-peil. Dat wordt enkel berekend na nieuwbouw en bij energetische renovaties. In die gevallen vind je het E-peil terug op het ‘EPC Bouw’. In tegenstelling tot de EPC-waarde, die uitgedrukt wordt in kWh/m2/jaar, is het E-peil een getal zonder waarde-eenheid, dat na de werken aan de woning of het appartement toegekend wordt. Hoe lager het energiepeil, hoe energiezuiniger de woning.

De dalende norm

Doorheen de jaren zijn de eisen omtrent het energiepeil van nieuwe (of ingrijpend gerenoveerde) woningen strenger geworden. Waar nieuwbouwwoningen tot 2019 nog een E-peil van E100 mochten hebben, is dat voor 2021 E30. Voor energetische renovaties ligt het vooropgestelde peil iets hoger, op E60 vanaf 2022.

Bijna-energieneutraal bouwen

Wie een woning bouwt met een energiepeil van minder dan 30, en daarnaast ook voldoet aan de andere EPB-eisen (op het vlak van thermische isolatie, oververhittingsrisico, ventilatie en hernieuwbare energie), bouwt bijna-energieneutraal.

De voordelen van BEN-woningen

En dat heeft voor jou als eigenaar niets dan voordelen. Het voornaamste voordeel, vind je uiteraard op je energiefactuur. Door de hoge eisen bespaar je namelijk flink wat energie, en de energie die je wel verbruikt, komt vaak uit groene oplossingen. En dat zie je terug op je factuur.

Maar er is meer. Want voor nieuwbouwwoningen met een E-peil onder de 30 en lager, voorziet de overheid korting op de onroerende voorheffing. Is je E-peil lager dan 30, dan krijg je 5 jaar lang 50% korting op je onroerende voorheffing. Is het E-peil van de woning lager dan 20, dan is dat zelfs een korting van 100%. Daarnaast zou het ook nog kunnen dat je bij de bank een extra voordelige lening kan afsluiten. Sommige banken hebben immers een speciaal BEN-krediet voor energiezuinige aankopen. Dat is dus zeker ook iets om op tafel te leggen bij je kredietoverleg.

Het energiepeil van nieuwbouwwoningen

Koop je een nieuwbouwwoning, dan ben je verzekerd van een gunstig energiepeil. Want voor elk project dat in 2021 een vergunning kreeg, is E30 de norm. Ongeacht welk project je dus kiest, je bent zeker van een mooie korting op je onroerende voorheffing, en kan met een extra sterk dossier naar de bank.

Meer weten over het energiepeil van jouw nieuwbouwappartement? Maak een afspraak met een van onze experts.