De invloed van de ligging op vastgoedprijzen

Hoe belangrijk is de ligging nu echt voor de waarde van uw vastgoed? U komt het in dit artikel te weten. Onze concrete tips om uw rendement te verhogen maken uw beslissing om te investeren in vastgoed eenvoudiger.

3 tips over ligging die vastgoed rendement verhogen

1.     Stad zorgt voor toprendement

Voor investeerders zijn de Vlaamse Huurschatter (2016) en het Groot Woononderzoek van Steunpunt Wonen erg nuttige informatiebronnen. Zo komt u exact te weten welke invloed de ligging heeft op de waarde van vastgoed. Wij verklappen graag de conclusie: de positieve invloed van een gunstige locatie is vooral in en rond de grote steden indrukwekkend. Vastgoed in en rond Antwerpen is dankzij deze ligging maar liefst 22% meer waard (woning in Antwerpen). Winkels, restaurants, scholen, ontspanningsmogelijkheden… zijn vlakbij, en dat vertaalt zich in meerwaarde.

2.     Duurzame toplocatie kiezen

Een blijvende A-locatie uitkiezen, dat is wat ervaren investeerders doen. Doorprik hypes en zoek een appartement op een duurzame toplocatie. Indien u denkt dat dit uw budget voor de aankoop van vastgoed overstijgt, lees dan vooral verder…

3.     Buurt in ontwikkeling

Dit vinden wij persoonlijk een erg nuttige tip: een opkomende buurt in een grote stad is tegelijkertijd betaalbaar én gunstig qua ligging en toekomstig rendement. Wees een visionair en ontdek de mogelijkheden van een buurt in volle opmars.

Onafhankelijk expert over belang van ligging

Wie alles weet over vastgoedwaardering is mevrouw Céline Janssens, executive partner van Stadim. Zij leert ons het belang van de grondwaarde en van de ligging inzien.

Vastgoed bestaat zoals u weet uit een grondaandeel en een aandeel constructie/gebouw. Uiteraard heeft –net als de oppervlakte trouwens- de kwaliteit van de constructie een wezenlijke invloed op uw aankoopbeslissing. Maar doorslaggevend voor dergelijke investeringen is de waarde van de grond. Op een duurzame toplocatie is uw grondaandeel, en dus uw investering, veel waardevoller.

U kent nu het belang van het grondaandeel. Klaar voor bijkomende tips om de waarde van uw vastgoed te verhogen?

Slim investeren in vastgoed: meer dan ligging

Nog wat extra tips zijn vast welkom, zeker wanneer ze uw vastgoedrendement in aanzienlijke mate verhogen.

Weet u waarom professionele investeerders niet alleen voor een uitstekende locatie, maar ook resoluut voor nieuwbouw kiezen?

Zou dit toeval zijn, of ingegeven door het hogere rendement van nieuwe appartementen in combinatie met de zorgeloosheid van sleutel-op-deur?

Een ouder, minder goed gelegen pand lijkt op het eerste zicht financieel interessanter. De aankoop is misschien wat goedkoper (alhoewel, met al die renovatiekosten…), maar het lagere netto-rendement van ouder vastgoed spreekt boekdelen. U ontvangt er minder huur voor dan voor een nieuwbouwappartement, er zijn ook meer herstellings- en onderhoudskosten aan verbonden. Bovendien hebt u meer leegstand dan bij nieuwbouw. Dit alles heeft een negatieve invloed op het rendement van een oudere woonst.

Bij herverkoop levert een goed onderhouden appartement dat u als nieuwbouw aankocht tenslotte een grotere meerwaarde op. Op zoek naar een nieuw appartement dus, op een uitstekende locatie! Dat kan heel eenvoudig: scroll door ons doordachte aanbod of neem contact op met de vastgoedspecialisten van Brody.