Brody buffert regenwater in wadi bij nieuwbouwprojecten

De laatste jaren wisselen periodes van waterschaarste en wateroverlast elkaar af. De oplossing voor deze uitdaging past Brody in enkele nieuwbouwprojecten toe: de wadi, een eenvoudige oplossing om regenwater op te slaan, te zuiveren en langzaam in de bodem te laten infiltreren.

Wat is een wadi?

Een wadi is een groene greppel of een gecreëerde groene zonk, in de tuin om hemelwater tijdelijk op te vangen, zelfs bij een hevige stortbui. De afkorting WADI staat voor Water Afvoer Drainage en Infiltratie en is een eenvoudige klimaatoplossing voor lange termijn.

Wat is de functie van een wadi?

Bouw je een nieuwbouwproject, dan ben je verplicht om een regenwaterput te plaatsen. Een wadi is een uitstekende manier om hemelwater op te vangen én een streling voor het oog.

De infiltratiewadi

Infiltreren wil zeggen dat je zoveel mogelijk regenwater laat indringen in de ondergrond. We spreken over een infiltratiewadi wanneer de bodem over een toereikend infiltratievermogen beschikt.

Wanneer de bodem geen infiltratie toelaat, kan je kiezen voor een bufferwadi. In dat geval wordt het water naar de bouwconstructie geleid om erin bewaard te worden in afwachting van zijn afvoer.

Een wadi bij jou in de tuin

Een wadi kan je in principe overal aanleggen en dus ook bij jou in de tuin. Je kan de gleuf opvullen met verschillende lagen grond, grind en zand. Vervolgens kan je de wadi aankleden met gras of met planten die tegen hevige regenval en lange periodes van droogte kunnen.

De wadi beplanten

Met het oog op extreme weersomstandigheden is de keuze van de beplanting van de wadi essentieel. Met de grote lisdodde, blauw glidkruid, de kattenstaart, het moerasvergeet-mij-nietje of penningkruid zit je sowieso goed.

Een groendak, een uitstekend alternatief

Heb je onvoldoende ruimte voor een wadi of benut je de tuin liever op een andere manier? Dan kan je opteren voor een extensief of intensief groendak. Ongeveer de helft van het regenwater wordt opgevangen en door de planten op het dak verdampt. Wat op zijn beurt weer een warmtewerend effect heeft op het binnenklimaat van je appartement.

Geen wateroverlast bij Brody

Op zoek naar een future-proof parkappartement op een toplocatie? Wij leggen een wadi aan in onze nieuwbouwprojecten in Beveren en Hasselt Sint-Lambrechts-Herk.