Beleggen in vastgoed met 50.000 euro

Tijd om een groot misverstand de wereld uit te helpen: om succesvol te investeren in vastgoed hoef je níet superrijk te zijn. Na het lezen van dit artikel weet je hoe je slim kan beleggen in vastgoed met een beperkter budget.  Laat u verrassen door wat u met 50.000 euro kan doen…

1.    Vastgoedinvesteringen voor € 50.000

De meeste mensen denken –ten onrechte- dat ze minstens 175.000 euro spaargeld nodig hebben om een appartement of assistentiewoning aan te kopen. Maar wist u dat u met 50.000 euro al van de huuropbrengsten en meerwaarde van vastgoed kan genieten? Er zijn zelfs meerdere mogelijkheden:

– Aandelen in vastgoedvennootschappen

Aandelen kopen kan u al met een fractie van uw 50.000 euro. Aandelen in vastgoedvennootschappen zijn heel populair wegens het beperkte instapbedrag en de spreiding van het risico over meerdere panden en vastgoedsectoren. Het blijven echter aandelen, met alle bijhorende risico’s. Doet ‘de beurs’ het slecht, dan voelt u dat zeker ook in ùw beurs. Dalen de aandelenkoersen opnieuw spectaculair, dan gaat uw investering op in rook.

Het is onrechtstreeks beleggen in vastgoed. Velen verkiezen rechtstreeks investeren in ‘tastbaar’ vastgoed. Beleggen in ‘fysiek’ vastgoed, dat staat –en blijft staan- als een huis (of appartement)… Hieronder leest u welk soort vastgoed u met uw budget van 50.000 euro het uwe kan noemen:

– Garagebox

Voor 50.000 euro kan u één of twee garageboxen kopen (aankoopprijs tussen 20.000 en 35.000 euro op toplocatie). De locatie is bij deze investering cruciaal, anders wordt uw belegging een flop. Een toplocatie in een grotere stad is aangewezen voor uw garagebox.

Het is wel zo dat Koning Auto van zijn troon gestoten dreigt te worden. Men blijft echter garageboxen nodig hebben. Tegenwoordig vooral als bergruimte omdat vele stadsbewoners in kleine units wonen. De huuropbrengst is eerder beperkt: zo’n 50 à 100 euro per maand.

Benieuwd naar de andere mogelijkheden?

– Studentenkamer of studio

Een studio is goedkoop… Daar schuilt net het gevaar: een studio trekt een bepaald huurderspubliek aan dat vele investeerders liever mijden. Het risico op wanbetaling, leegstand, verwaarlozing door de huurder is te groot.

Een studentenkamer situeert zich in dezelfde prijscategorie als een studio en lijkt een interessanter alternatief. Houd er wel rekening mee dat u in de zomermaanden normaliter geen huur ontvangt. Bovendien krijgt u uw studentenkamer niet meer verhuurd eens september voorbij is en u nog geen student-huurder gevonden hebt…

– De VERRASSING: appartement kopen met beperkt budget

Denkt u dat een volwaardig en goed gelegen appartement -met 1 of zelfs 2 slaapkamers, eventueel een terras- niet tot de mogelijkheden behoort voor iemand met een budget van 50.000 euro? Lees snel verder en overtuig uzelf van het tegendeel!

2.    Appartement kopen voor 50.000 euro

Welk soort vastgoed u met uw startkapitaal koopt is uiteraard uw keuze. Alle mogelijkheden die hierboven zijn opgesomd zijn in elk geval een winstgevend alternatief voor uw spaarrekening. Maar wat dacht u van een mooi appartement met 1 of 2 slaapkamers op een goede locatie? Niet haalbaar met een beperkt budget?

Toch wel. Wij verklappen u graag hoe u met 50.000 euro dankzij de fameuze ‘hefboom’ volwaardig en rendabel vastgoed kan aankopen (in volle eigendom uiteraard). Vastgoed dat gemakkelijk te verhuren is aan een interessante prijs.

Hoe gaat u te werk? Eerst gebruikt u uw eigen kapitaal van 50.000 euro als middel om een voordelige lening te bekomen bij een financiële instelling. Op dit moment is goedkoop lenen nog steeds mogelijk, gelet op de erg lage intrestvoeten. Deze eigen inbreng zorgt ervoor dat u vastgoed van maar liefst 250.000 euro kan aankopen (225.000 euro rekening houdend met btw en registratierechten). De meeste banken hanteren immers een 80 procentquotiteit.

Ontdek hoe het hefboomeffect ook het rendement op uw vastgoed spectaculair vermenigvuldigt:

3.    Maximaliseer uw rendement op vastgoed met lening als hefboom

Lenen is wat zelfs de allerrijksten doen om hun rendement op vastgoed spectaculair te verhogen. Door goedkoop geleend kapitaal kan u het rendement op uw eigen inbreng immers enorm enorm verhogen. Hoe goedkoper de lening, hoe groter de hefboom, weten slimme investeerders al.

Deze hefboom werkt zodra uw netto-huurrendement van vastgoed hoger is dan de te betalen intrest op uw lening. In huidige tijden van lage rente op leningen mag dit geen probleem zijn. Zorg wel voor een buffer om eventuele leegstand op te vangen.

Dit voorbeeld (louter illustratief) maakt duidelijk waarom deze hefboom gerust het achtste wereldwonder genoemd mag worden:

HEFBOOM VOOR UW RENDEMENT
Investeren ZONDER lening Investeren MET lening
FINANCIERING Eigen kapitaal van € 250.000 Eigen kapitaal van € 50.000 aangevuld met krediet (2%) van

€ 200.000

Jaarlijkse aflossing € 0 –        € 4.000
AANKOOP VASTGOED € 250.000 € 250.000
RENDEMENT VASTGOED
Netto-huuropbrengst (jaarlijks) € 7.500 € 7.500
Meerwaarde (jaarlijks) € 2.500 2.500
Jaarlijks rendement (op eigen kapitaal) 4 % 12 %

 

Het rendement is in dit voorbeeld maar liefst VERDRIEVOUDIGD dankzij goedkoop geleend kapitaal! (En we hielden dan nog geen rekening met het fiscale voordeel van de intrestaftrek.)

Zo kan u erg rendabel vastgoed aankopen met een beperkt budget van bijvoorbeeld 50.000 euro. Of meerdere eigendommen aankopen natuurlijk, en telkens opnieuw profiteren van het hefboomeffect van geleend kapitaal.

Zin om die hefboom ook voor uw rendement te laten werken? Met 50.000 euro kan u bijvoorbeeld deze appartementen of assistentiewoningen kopen. De Brody-specialisten helpen u graag uw investering in vastgoed optimaliseren.

Meer lezen? Check ‘Investeren in vastgoed met beperkt budget’